ro hu

Finanțatori
 

Societatea LAM S.A.
E-mail: 
Telefon:  +40 - 267 - 351 874
Fax: 
Adresa: 

527105 Ilieni, Str. Principală nr. 222., Județul Covasna
 

Tip:  Firme (346)

Societatea LAM S.A. – pe numele său complet Societatea de Microfinantare Rurală LAM Instituție Financiară Nebancară - s-a dezvoltat din Fundația LAM, care funcționează încă din anul 1992. Scopul societății este ca în cadrul programului regional de dezvoltare să dezvolte agricultura și favorizarea formării unei sfere private pe termen lung. În anii de după schimbarea regimului din România, activitatea fundației s-a extins atât pe formarea profesională și consultanță profesională cât și pe creditare. Cele trei activități nu se pot de delimita unul de celălalt.

Activitatea fundației s-a desfășurat în mai multe etape de dezvoltare. Între anii 1992-1993 activitatea fundației s-a limitat numai la achiziționarea a câteva mașini agricole folosite și a semințelor de cartofi.

Anii 1992-1995 au constituit anii de pregătire: fundația a funcționat pentru ca activitatea ei să fie recunoscută de către autorități, în timp ce susținea că nu se poate atinge un nivel de dezvoltare adecvat fără activitate, muncă și spirit întreprinzător. În această perioadă resursele financiare a fundației erau asigurate de către HEKS - Organizația de Caritate Evanghelistă din Elveția.

În anul 1996 și Statul Elvețian (DEZA) a devenit pertenerul HEKS, ceea ce a însemnat ajutor financiar pentru Fundația LAM.

În anul 1998 ne-am propus ca scop autofinanțarea, ceea ce a însemnat creditarea conformă pieții, în anul 1999 am pus accent pe înființarea a unei instituții proprii de finanțare.

Această încercare a fost zădărnicită din păcate de către guvernul român. În anul 2000 a trebuit să desființăm două cooperative de credit înființate mai înainte, deoarece noua legislație nu a permis funcționarea acestora. Astfel activitatea de acordare a creditelor a fost transferat din nou în cadrul fundației.

Un moment important în activitatea fundației a constituit semnarea primului contract de refinanțare, doarece după anul 2000 HEKS/DEZA nu a mai trimis donații pentru refinanțarea activității de creditare. Fundația a reușit astfel lărgirea capitalului necesar activității de creditare, din contractele proprii de refinanțarea creditelor. De-a lungul timpului fundația a primit de la diferite instituții și fundații străine, credite fără dobânzi sau cu dobânzi preferențiale pe termen lung.

Din perioada 2002-2005 cel mai important rezultat o considerăm participarea noastră la realizarea noii legislații. Asfel a apărut în 2005 prima lege, apoi în 2006 o altă lege, conform cărora aceste instituții pot funcționa sub supravegherea Băncii Naționale Române, satisfăcând o serie de condiții, iar pe lângă condițiile pieții, își desfășoară activitatea concurând cu băncile comerciale. Aceste noi condiții au însemnat o provocare nouă pentru fundația noastră.

În decmbrie 2005 fundația LAM a înființat o societate pe acțiuni și din ianuarie 2006 activitatea de creditare o desfășoară prin această societate comercială.

La început activitatea de creditare se desfășura numai în Ilieni. Cerințele de acordarea creditelor au crescut, și am fost nevoiți să deschidem noi agenții. Astfel au fost înființate agențiile: în 2000 la Cernat, în 2002 la Miercurea Ciuc, în 2007 la Odorheiu Secuiesc, în 2008 la Sfântu Gheorghe (a fost mutată agenția de la Ilieni), apoi în 2009 la Gheorgheni.