ro hu

Finanțatori
 

Fundația Soros România
Fundația Soros România
E-mail: 
Telefon:  +40 - 21 - 212 11 01/02
Fax:  +40 - 21 - 212 10 32
Adresa: 

Str. Caderea Bastiliei nr. 33, Bucuresti

Tip:  Fundații (443)

Schimbarile politice care au avut loc in Europa Centrala si de Est in preajma anului 1990 au atras atentia omului de afaceri si filantropului George Soros, care promova valorile si idealul societatii deschise si era deja interesat de procesul de tranzitie de la o societate inchisa la una deschisa.

„Motivul pentru care m-am implicat in crearea de Fundatii a fost colapsul regimului sovietic, pe care la vremea respectiva l-am simtit ca pe un moment revolutionar, in care se puteau face lucruri imposibil de indeplinit in vremuri normale,” a declarat George Soros. „Majoritatea oamenilor nu erau pregatiti, dar eu eram pregatit, aveam un scop, care era societatea deschisa si am decis sa ma dedic acestui scop, folosind pentru asta atat banii pe care ii posed, cat si timpul si energia mea” spunea George Soros, reamintindu-si acele momente.

Pentru Romania, angajamentul lui George Soros a insemnat infiintarea, in anul 1990, a Asociatiei Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa, cu un buget initial de aproximativ 1,480,000 USD si cu mandatul de a dezvolta programe prin care sa suplineasca rapid si eficient lipsa initiativelor civice si a alternativelor educationale.

Intre 1990 si 1994, Fundatia si-a continuat activitatea pe aceasta directie, nu numai prin programele proprii, prin care oferea burse de studiu, ci printr-o colaborare sustinuta cu Ministerul Educatiei Nationale in vederea informatizarii institutiilor educationale si elaborarii manualelor alternative. In toata aceasta perioada, principalele domenii de interes ale Fundatiei au fost educatia, sprijinirea societatii civile, sprijinirea culturii, politicile de sanatate si reforma in domeniul medical. Bugetul disponibil pentru atingerea acestor obiective creste progresiv, atingand aproximativ 10,000,000 USD în 1994.

Anii 1994-1995 inseamna o schimbare in strategia Fundatiei, care realizeaza ca rolul sau este acela de a crea oportunitati, de a deschide drumuri si nu de a le construi in intregime. Schimbarea de strategie aduce dupa sine o schimbare de structura organizationala si conturarea unor proceduri si responsabilitati mai precise pentru Consiliul National, echipa manageriala si juriile programelor. Domeniile principale de activitate raman in continuare educatia, societatea civila, comunicarea, cultura si sanatatea.

Procesul de reinnoire al Fundatiei continua, in paralel cu schimbarile care au loc in societatea romaneasca, ducand, in anul 1997, la nasterea unei noi institutii: Fundatia pentru o Societate Deschisa. Fundatia, a carei misiune a ramas cea de a sprijini dezvoltarea unei societati deschise in Romania, si-a concentrat atentia pe patru domenii prioritare: administratia publica, reforma legislativa si juridica, invatamantul primar si secundar si sanatatea publica.
Modalitatile prin care Fundatia promoveaza valorile societatii deschise si intervine pentru schimbarea sistemelor si mentalitatilor contrare acestor valori, sufera noi modificari in anul 2000, ca raspuns la nevoia de expertiza concentrata pe domenii cheie pentru reforma si la necesitatea unei abordari care sa permita eforturilor concentrate pe sectoare specifice ale societatii sa se intrepatrunda si multiplice, creand efecte la nivel de sistem. Transformarea este profunda. Treptat, Fundatia pentru o Societate Deschisa isi restructureaza cele mai importante programe sub forma unor organizatii de sine statatoare. Iau fiinta astfel 13 organizatii, care functioneaza ca centre de expertiza si de dezvoltare de politici publice, toate reunite intr-o retea: SON (Soros Open Network – Romania).

Crearea SON are o deosebita semnificatie si in contextul reducerii angajamentului financiar al lui George Soros fata de tarile din Europa Centrala si de Est. „Calea pe care Fundatia pentru o Societate Deschisa – Romania a ales-o este ca atunci cand a devenit foarte eficienta in anumite domenii sa infiinteze organizatii autonome in acest domenii, la a caror finantare sa contribuie doar partial. Aceste institutii create de FSD vor supravietui si atunci cand finantarea din partea mea va descreste”, a spus George Soros.

Incepand cu anul 2002 si cu precadere din 2003, Fundatia a ales sa intervina in reforma institutionala si procesul de democratizare prin intermediul activitatii de advocacy, atat in mod direct cat si sprijinind alte organizatii neguvernamentale in demersurile lor publice. In martie 2007, Fundatia pentru o Societate Deschisa si-a schimbat denumirea in Fundatia Soros Romania.