ro hu

Finanțatori
 

Comisia Europeană
E-mail: 
Telefon:  + 40 - 21 - 203.54.00
Fax:  +40-21 - 316.88.08
Adresa: 

Archimède 73, rue Archimède, 73, 1000 - Bruxelles

Tip:  Instituții publice (216)

Comisia Europeană reprezintă, înainte de toate, 27 de comisari numiți de statele membre, după aprobarea Parlamentului European.Cu toate acestea, „Comisia” înseamnă, în același timp, instituția și cei aproximativ 25 000 de angajați ai săi.

Prea mulți?Nu neapărat, având în vedere că suntem responsabili cu o largă varietate de politici și activități și că însumăm același număr de angajați ca și o autoritate locală a unui oraș european de mărime medie!

Provenim cu toții din medii culturale, lingvistice, sociale și etnice atât de variate, încât este dificil să realizăm un portret al funcționarului tipic din cadrul Comisiei.Diversitatea noastră reflectă însăși diversitatea Uniunii Europene – Comisia este un creuzet în care se contopesc limbile și culturile europene.

Comisia Europeană este brațul executiv al Uniunii Europene (UE).
Rolul său corespunde, în mare parte, guvernului sau ministerelor unei țări, deși Uniunea Europeană nu se poate compara cu un stat sau cu vreun alt organ

Comisia are patru funcții diferite, toate la fel de importante:

1. elaborarea de noi acte de lege și regulamente care, apoi, sunt transmise Parlamentului European și Consiliului pentru dezbatere și decizie;
2. gestionarea zilnică a politicilor și activităților Uniunii Europene (începând cu agricultura și siguranța alimentelor, până la protecția consumatorilor împotriva eventualelor abuzuri din partea unor întreprinderi lipsite de scrupule)
3. luarea de măsuri care să garanteze că legislația adoptată de Consiliu și de Parlament este aplicată în mod corect și uniform în toate țările Uniunii Europene (împreună cu Curtea de Justiție)
4. reprezentarea Uniunii Europene la nivel internațional, de exemplu în negocierea acordurilor dintre UE și alte țări.