ADATBANK FÓRUM ÁLLÁS FLÖRT SZÓTÁR LOKÁLOK BLOGOK SZÍNHÁZ ZENE CÉGEK
ro hu

Hírek
 

KASTÉLY ERDÉLYBEN: 2015. augusztus 17-én találkozzunk az erdélyi kastélyokért!
Tipus:  Civil világ (3)
Feltöltve:  2015. augusztus 11., 11:13:13
Forrás:  PONT Csoport

Az eddig megszerzett tapasztalatokra alapozva, a PONT Csoport egy átfogó stratégiai folyamatot indított, amely része a Kastély Erdélyben – stratégiák és fejlesztési modellek projektnek, az EGT Alapok támogatásával.

A PONT Csoport 2015. augusztus 17-én a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári épületében (Tordai út, 4.) szervezi meg a Kastély Erdélyben – stratégiák és fejlesztési modellek projekt első konferenciáját.

A rendezvény helyszíne és időpontja nem véletlenszerű. A konferenciát a Kolozsvári Magyar Napok második napjára tervezzük, hiszen a Kolozsvári Magyar Napok a kolozsvári és erdélyi kulturális élet maghatározó eseménye, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, pedig fontos alappillére az akadémiai életnek.

A rendezvényen résztvevők 6 tematikus munkacsoportban dolgozhatnak, amelyeket szakértők vezetnek:
1.    Műemlék-helyreállítás, konzerválás, restaurálás
2.    A kastélyok modern kultusza
3.    Kastélykertek rehabilitációja
4.    Kastély és turizmus
5.    Vidékfejlesztés
6.    Kastélyok a jogrendszer útvesztőiben

A konferencia programja, a jelentkezési űrlap, illetve több információ a projektről a www.kastelyerdelyben.ro honlapon található meg.

KASTÉLY ERDÉLYBEN: Általános keret

A kastély szó figyelemfelkeltő. Érdeklődés kíséri. Nosztalgia övezi. Ugyanakkor mindenkir szomorúsággal tölt el bizonytalan helyzetük. A kérdés – mit tehetünk velük? – gyakran zavart kelt. A kastély csak egy szó, viszont az épületek és területek, melyeket ez a szó képvisel kulcselemei kulturális örökségünknek. Valószínű, hogy a kastélyok képviselik Erdély legszámottevőbb épített kulturális örökségét (a várak és kúriák mellett), viszont a bennük rejlő lehetőséget nem használjuk ki kellő mértékben.

A kommunizmus, majd Románia bizonytalan gazdasági helyzete eddig nem tette lehetővé ezen épületek rehabilitációját, restaurálását. Az erdélyi kastélyok a turizmus és a kultúra általi helyi és regionális fejlődés, a kis- és középvállalkozói szektor fejlesztésének lehetnek eszközei olyan beavatkozásokkal, tevékenységekkel, amelyek során sikerül kihasználni úgy magukat az épületeket, mint a hozzájuk tartozó területeket.

Szeretnénk hozzájárulni egy hálózat, egy stratégia és egy hosszútávú jövőkép kialakításához annak érdekében, hogy az erdélyi kastélyokat gazdaságilag és társadalmi szempontból is értékesíthesse a közösség. Mindezt helyi és regionális tervek és stratágiák kialakítása révén, amelyek a restauráláshoz szükséges alternatív forrásokat vonzanak be. Ezek mellett pedig egy szakértői hálózatot is ki szeretnénk építeni.

A projekt az erdélyi kastélytulajdonosoknak és kastélyadminisztrátoroknak szól, a szakértőknek, a civil szervezeteknek és intézményeknek, a helyi közigazgatási intézményeknek, a helyi közösségeknek, ugyanakkor az európai szervezeteknek is, akik az épített örökség védelméért dolgoznak.

A projekt célkitűzései:
•    az erdéyi kastélyok gazdasági és társadalmi értékesítését szolgáló jövőkép kialakítása
•    az erdélyi kúriák és kastélyok startégiai profiljának létrehozása, amely alapján az értékesítésükre szolgáló terveket lehet kidolgozni
•    egy olyan módszertan kidolgozása, amely minden kastélytulajdonos vagy kastélyadminisztrátor számára elérhető, és amely alapján gazdasági és társadalmi  értékesítési terveket dolgozhatnak ki
•    egy – a humán erőforrások, a gazdasági és pénzügyi anyagok spektrumának bővítésére szolgáló – módszertan kidolgozása
•    szakértői hálózat kiépítése
•    az erdélyi kastélyok helyzetének tudatosítása széles körben, illetve azon módszerek népszerűsítése, amelyek segítségével értékesíteni lehet ezeket az épületeket

A Kastély Erdélyben – stratégiák és fejlesztési modellek projekt izlandi, liechtensteini és norvég alapokból támogatott.

Weboldalunk: www.kastelyerdelyben.ro

További információk:
Gál Sándor
Programfelelős
Tel: (+40) 747 865 096
 

PONT hírek


Strukturális alapok

tovább...

PONT Szakértok

Think Outside The Box

Romániában lehet Európa legnagyobb természetvédelmi területe
Elkezdték az állami erdőkben a csemeteültetéseket Hargita megyében
Az Ikea és a Harvard legalább olyan nagy hazai erdőmutyiban érintett, mint a Schweighofer
Ennél lila kenyeret? Ilyet egész biztosan!
Kevesebb húst kellene fogyasztani, milliók menekülnének meg

Hírek