ADATBANK FÓRUM ÁLLÁS FLÖRT SZÓTÁR LOKÁLOK BLOGOK SZÍNHÁZ ZENE CÉGEK
ro hu

Hírek
 

START: Nagyszabású stratégiai indul a Kastély Erdélyben program keretében
Tipus:  Civil világ (3)
Feltöltve:  2015. április 2., 11:45:26
Forrás:  PONT Csoport

Nagyszabású projektet indított útnak a PONT Csoport, amelynek célja egy stratégiai keret kidolgozása és fejlesztési modellek meghatározása az erdélyi kastélyok restaurálása és fenntarthatóvá tétele érdekében.

A kastély szó figyelemfelkeltő. Érdeklődés kíséri. Nosztalgia övezi. Ugyanakkor mindenkir szomorúsággal tölt el bizonytalan helyzetük. A kérdés – mit tehetünk velük? – gyakran zavart kelt. A kastély csak egy szó, viszont az épületek és területek, melyeket ez a szó képvisel kulcselemei kulturális örökségünknek. Valószínű, hogy a kastélyok képviselik Erdély legszámottevőbb épített kulturális örökségét (a várak és kúriák mellett), viszont a bennük rejlő lehetőséget nem használjuk ki kellő mértékben.

A kommunizmus, majd Románia bizonytalan gazdasági helyzete eddig nem tette lehetővé ezen épületek rehabilitációját, restaurálását. Az erdélyi kastélyok a turizmus és a kultúra általi helyi és regionális fejlődés, a kis- és középvállalkozói szektor fejlesztésének lehetnek eszközei olyan beavatkozásokkal, tevékenységekkel, amelyek során sikerül kihasználni úgy magukat az épületeket, mint a hozzájuk tartozó területeket.

A PONT csoport szeretne hozzájárulni egy hálózat, egy stratégia és egy hosszútávú jövőkép kialakításához annak érdekében, hogy az erdélyi kastélyokat gazdaságilag és társadalmi szempontból is értékesíthesse a közösség. Mindezt helyi és regionális tervek és stratágiák kialakítása révén kívánja elérni, amelyek a restauráláshoz szükséges alternatív forrásokat vonzanak be. Ezek mellett pedig egy szakértői hálózatot kialakítása is a projekt tárgyát képezi.

A projekt az erdélyi kastélytulajdonosoknak és kastélyadminisztrátoroknak szól, a szakértőknek, a civil szervezeteknek és intézményeknek, a helyi közigazgatási intézményeknek, a helyi közösségeknek, ugyanakkor az európai szervezeteknek is, akik az épített örökség védelméért dolgoznak.

A projekt célkitűzései:
az erdéyi kastélyok gazdasági és társadalmi értékesítését szolgáló jövőkép kialakítása
az erdélyi kúriák és kastélyok startégiai profiljának létrehozása, amely alapján az értékesítésükre szolgáló terveket lehet kidolgozni
egy olyan módszertan kidolgozása, amely minden kastélytulajdonos vagy kastélyadminisztrátor számára elérhető, és amely alapján gazdasági és társadalmi  értékesítési terveket dolgozhatnak ki
egy – a humán erőforrások, a gazdasági és pénzügyi anyagok spektrumának bővítésére szolgáló – módszertan kidolgozása
szakértői hálózat kiépítése
az erdélyi kastélyok helyzetének tudatosítása széles körben, illetve azon módszerek népszerűsítése, amelyek segítségével értékesíteni lehet ezeket az épületeket

A Kastély Erdélyben – stratégiák és fejlesztési modellek projekt izlandi, liechtensteini és norvég alapokból támogatott, Románia Kulturális Minisztériumának Projektmenedzsmenti Osztályán keresztül a Kulturális és Természeti Örökségek Megőrzése és Felélesztése Programon belül.

További információk:
Gál Sándor
Programfelelős
Tel: (+40) 747 865 096
www.kastelyerdelyben.ro

PONT hírek


Strukturális alapok

tovább...

PONT Szakértok

Think Outside The Box

Romániában lehet Európa legnagyobb természetvédelmi területe
Elkezdték az állami erdőkben a csemeteültetéseket Hargita megyében
Az Ikea és a Harvard legalább olyan nagy hazai erdőmutyiban érintett, mint a Schweighofer
Ennél lila kenyeret? Ilyet egész biztosan!
Kevesebb húst kellene fogyasztani, milliók menekülnének meg

Hírek