ADATBANK FÓRUM ÁLLÁS FLÖRT SZÓTÁR LOKÁLOK BLOGOK SZÍNHÁZ ZENE CÉGEK
ro hu

Hírek
 

Torda – Hatmillió euró a sóbányára és környékére
Tipus:  PONT (0)
Feltöltve:  2007. november 21., 19:59:40
Forrás:  www.szabadsag.ro
Aláírták a szerződést a munkálatok elkezdésére

Mindeddig kihasználatlan érték, kincs helyezkedik el a közelünkben, Torda mellett: a sóbánya, valamint a Dörgői sóstavak és a Só Völgye nem csupán feledhetetlen turisztikai élményt nyújthatna az idelátogatóknak, hanem gyógykezelési helyként is vonzani tudná az embereket.

A sóstó 1935-ben. Szebben mutatott, mint ma

Az adott lehetőség kihasználása érdekében most megtörtént az első lépés. A Kolozs Megyei Tanács elnöke, Marius Nicoară aláírta azt a szerződést, amely a Tordai-hasadék, a Só Völgye és a Dörgői sóstavak környezeti infrastruktúrájának a felújítását célozza – a szerződés aláírásánál jelen volt Horváth Anna, a Középítkezési és Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

A több mint 5,8 millió euró értékű projektet európai uniós alapokból finanszírozzák, a Phare 2005 program – gazdasági és társadalmi fejlesztés keretében. A munkálatok értékéhez az unió 63 százalékkal járul hozzá, a pénzügyminisztérium 21 százalékkal, a maradék 16 százalék pedig a program kedvezményezettjeinek, a tordai helyi tanácsnak és a kolozs megyei tanácsnak a hozzájárulását képezi. A munkálatokat a kolozsvári ACI szerelési és építkezési társaság szerezte meg versenytárgyalás útján. A program fő célkitűzése a tordai sóbányának turisztikai látványosságként és gyógykezelési helyként történő jobb felhasználása, továbbá a szintén turisztikai és gyógyászati értékű sós tavaknak és völgynek a rendbetétele, kihasználása.

Kolozs megye turisztikai fejlesztését szolgálja az a korábban, még szeptember közepén aláírt hasonló szerződés is, amely a kolozsi sósfürdő, valamint a bethleni és a dési sós tavak rehabilitációjára vonatkozik. Ezt a szerződést is a már említett Phare program keretében írták alá, a munkálatok értéke meghaladja az 5,4 millió eurót. A projekt érdekeltjei a dési, bethleni, kolozsi, Kolozs és Beszterce megyei tanácsok.

PONT hírek


Strukturális alapok

tovább...

PONT Szakértok

Think Outside The Box

Romániában lehet Európa legnagyobb természetvédelmi területe
Elkezdték az állami erdőkben a csemeteültetéseket Hargita megyében
Az Ikea és a Harvard legalább olyan nagy hazai erdőmutyiban érintett, mint a Schweighofer
Ennél lila kenyeret? Ilyet egész biztosan!
Kevesebb húst kellene fogyasztani, milliók menekülnének meg

Hírek