ADATBANK FÓRUM ÁLLÁS FLÖRT SZÓTÁR LOKÁLOK BLOGOK SZÍNHÁZ ZENE CÉGEK
ro hu

Hírek
 

Infrastruktúra nélkül nincs szelektív hulladékgyűjtés
Tipus:  Zöldrovat (0)
Feltöltve:  2008. február 23., 16:54:30
Forrás:  www.szabadsag.ro
Hiába a számos, szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő kampány, ha nincs kiépítve a megvalósításhoz szükséges infrastruktúra – ez az egyik következtetése annak a nemzetközi konferenciának, amely a napokban zajlik Kolozsváron.

Konkrétan: hiába tanítjuk meg az embereket arra, hogy ne dobják egyazon kukába a műanyagflakont, alumíniumdobozt vagy a papírt, ha nem léteznek a szétválasztáshoz szükséges konténerek. A konferencia szervezői elmondták: első ízben zajlik nemzetközi nagyságrendű tanácskozás a szemét kérdéskörében, annak ellenére, hogy naponta tonnaszámra termeljük. A hulladékokkal kapcsolatos számtalan probléma nem kap megfelelő teret, afféle tabutémaként van kezelve – vélték a felszólalók.

A konferencián hazai, szerbiai, albániai, macedóniai, boszniai, bulgáriai, németországi, perui és egyiptomi résztvevők osztják meg egymással tapasztalataikat, az országaikban bevált, vagy ellenkezőleg, éppen működésképtelen eljárásokat, ötleteket. A résztvevők nemcsak több országból érkeztek, de különböző területeket képviselnek – önkormányzatokat, újrafelhasználással foglalkozó cégeket, civil szervezeteket, környezetvédelmi egyesületeket stb. –, így a probléma minden vetülete terítékre kerül a kétnapos, ma záruló tanácskozáson, amelynek végeztével olyan javaslatokat, ajánlásokat fogalmaznak meg a szakértők, amelyek támpontot nyújthatnak az önkormányzatoknak ezen a téren.

A Kolozsvár tisztaságáért fe-lelős cégek egyikének képviselője elmondta: hatalmas befektetést igényel a szelektív hulladékgyűjtés megszervezése, az infrastruktúra kiépítése, hiszen tárolókra, begyűjtő központokra, a szállítóeszközökre és egyebekre van szükség, ezt a befektetést pedig minden cég ódzkodik rááldozni, amíg nem lehet bizonyos abban, hogy hosszú évekig szerződésben marad a várossal.

PONT hírek


Strukturális alapok

tovább...

PONT Szakértok

Think Outside The Box

Romániában lehet Európa legnagyobb természetvédelmi területe
Elkezdték az állami erdőkben a csemeteültetéseket Hargita megyében
Az Ikea és a Harvard legalább olyan nagy hazai erdőmutyiban érintett, mint a Schweighofer
Ennél lila kenyeret? Ilyet egész biztosan!
Kevesebb húst kellene fogyasztani, milliók menekülnének meg

Hírek