ADATBANK FÓRUM ÁLLÁS FLÖRT SZÓTÁR LOKÁLOK BLOGOK SZÍNHÁZ ZENE CÉGEK
ro hu

Pályázatok
 

Fondul Comun pentru Proiecte Mici - Romania - Serbia si Muntenegru
Pályáztató:  Európai Bizottság
Határidő:  2004. szeptember 3.
Feltöltve:  2004. július 16., 18:28:37
Szakmai terület:  EU-integráció segítése (15)
Ország:  Románia
Forrás:  [infoeuropa.ro]

Fondul Comun pentru Proiecte Mici - Romania - Serbia si Muntenegru

Termen limita: 4 septembrie 2004

OBIECTIVE
Obiectivul general al Fondului Comun al Proiectelor Mici este de a sustine activitatile locale de dezvoltare, la scara redusa, de natura transfrontaliera, cu implicarea actorilor locali din regiunile de granita: schimburi de experienta la nivel interuman ("people to people") si proiecte de mica amploare ("soft").
Obiectivul final este intensificarea capacitatii autoritatilor locale si regionale de a dezvolta si implementa proiectele comune in viata economica, culturala si sociala din zona de frontiera.

BUGET TOTAL
Suma globala indicativa disponibila pentru prezenta Solicitare de Propuneri de Proiecte este de 465.000 Euro pentru Romania in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera 2003 cu Serbia&Muntenegru.

CINE POATE SOLICITA FINANTARE
- Organizatii non-profit:
- autoritati locale si regionale;
- asociatii ale autoritatilor locale si regionale;
- Euroregiuni;
- camere de comert;
- asociatii profesionale;
- asociatii sindicale;
- organizatii non-guvernamentale;
- scoli, licee, universitati;
cu sediul in zona transfrontaliera eligibila din Romania.

Reprezentantele organizatiile nationale care au un rol bine definit in regiunea transfrontaliera pot, de asemenea, solicita finantare.

ACTIVITATI ELIGIBILE
Programul poate finanta mici proiecte durabile in urmatoarele domenii de activitate:

- Schimburi culturale: schimburile culturale care exista deja si care sunt nou stabilite intre grupurile locale pe ambele parti ale frontierei. Intalnirile si schimburile dintre tineri; activitatile artistice si de sprijin reciproc; evenimente folclorice si actiuni similare cu accent pe stabilirea traditiilor si a co-operarii pe termen lung;

- Democratie locala: Schemele de finantare vor sprijini crearea si intensificarea abilitatilor structurilor organizatorice din administratia locala si regionala si a altor elemente din societatea democratica (autaritati local si regionale; asociatii ale autoritatilor local si regionale; Euroregiuni; camere de comert; asociatii profesionale; sindicate, ONG-uri; scoli; colegii; universitati). Schimbul de vizite, pregatirea proiectelor si aspectele procedurale conexe vor fi sprijinite prin cursuri de training si informatii relevante. Proiectele comune pot de asemenea include elaborarea materialelor pentu cursuri la distanta s.a.m.d.. Schimbul de know-how si experienta in educatie si sanatate, la diferite nivele, vor fi de asemenea sustinute.

- Studii de planificare si dezvoltare: Proiecte care ofera o baza pentru planificare in cadrul regiunii de frontiera. Sustinerea proiectelor creeaza preconditii pentru planificarea comuna in regiunea de frontiera, pentru programme de cercetare comuna, pentru dezvoltarea strategiilor comune pentru dezvoltare regionala in zona de frontiera cu scopul de a defini in comun prioritatile de dezvoltare si asa mai departe. De asemenea sunt incluse realizarea propunerilor de proiecte si a studiilor de fezabilitate.

- Dezvoltarea economica: Sprijin pentru proiectele mici concentrate pe rentabilizarea activitatilor economice, obtinandu-se in acest fel o crestere a bazei economice a regiunii de frontiera. De exemplu propunerile pentru dezvoltarea intreprinderilor la scara redusa, initiative de marketing, studii de piata, prezentari si evenimente publicitare si asa mai departe; crearea structurilor de cooperare transfrontaliera si parteneriate printe organizatiile ce sustin cele de mai sus;

- Mediu: Proiecte concentrate pe problemele specifice de mediu ale regiunii respective, cum ar fi realizarea studiilor, evaluarea problemelor, training pe probleme de mediu, si actiuni ce au ca obiectiv cresterea constientizarii publicului in domeniul problemelor de mediu si asa mai departe.

- Turism: JSPF va asigura finantarea unei serii de actiuni "soft" in vederea dezvoltarii turismului: studii, planificare, masuri de intarire a capacitatii institutionale, programe de training specifice IMM-urilor si de dezvoltare a resurselor umane in demeniu.

ZONE ELIGIBILE
Actiunile trebuie sa se desfasoare in zona bilaterala de frontiera dintre Romania si Serbia&Muntenegru, si anume in judetele: Timis, Caras-Severin si Mehedinti din Romania si judetele din Voivodina: Borski, Branicevski si Banat din Serbia&Muntenegru.

LIMITE DE BUGET
Valoarea finantarii nerambursabila: intre 10.000 si 50.000 Euro.

CONDITII DE FINANTARE
Finantarea nerambursabila nu poate depasi 90% din costurile eligibile totale ale proiectului.
Solicitantul si/sau partenerii din tara solicitantului trebuie sa finanteze cel putin 10% din costul total al proiectelor. Aceasta trebuie sa fie numai in numerar.

Organizatiile solicitantului trebuie sa aiba cel putin un partener de proiect de pe cealalta parte a granitei. (adica Voivodina: Borski, Branicevski si Banat).

Organizatia solicitantului poate de asemenea avea un parteneriat cu o alta organizatie din aceeasi tara

Partenerii solicitantilor trebuie sa indeplineasca aceleasi criterii de eligibilitate ca si cele ale solicitantului (unde este cazul).

DURATA PROIECTULUI
Intre 3 si 12 luni.

UNDE SE DEPUNE CEREREA DE FINANTARE
Cererile de finantare nerambursabila trebuie trimise, in original si patru copii, in plic sigilat, prin posta recomandata, mesagerie expresa sau inmanate personal la adresa indicata mai jos:

Agentia de Dezvoltare Regionala 5 Vest
Str. Proclamatia de la Timisoara nr. 5
300054 TIMISOARA
jud Timis

Cererea de finantare, bugetul si matricea cadru logic trebuie depuse de asemenea si in format electronic.

Cererile de finantare trimise prin orice alte mijloace (ex: fax sau e-mail) sau trimise la alte adrese vor fi respinse.

TERMEN LIMITA DE DEPUNERE A CERERILOR DE FINANTARE
Solicitarile de finantare nerambursabila trebuie depuse pana la 3 septembrie 2004 la ora 16.00 pm (ora locala), la urmatoarea adresa din Romania: Biroul de Cooperare Trasfrontaliera din cadrul ADR 5 Vest , Str. Proclamatia de la Timisoara nr.5, 300054 Timisoara, jud. Timis.

Orice solicitare primita dupa acest termen limita va fi respinsa in mod automat, chiar daca stampila postei indica o data anterioara datei limita sau daca intarzierea este datorata serviciului de mesagerie.

MAI MULTE INFORMATII
Intrebarile pot fi trimise prin fax sau e-mail, nu mai tarziu de 21 de zile inainte de termenul limita pentru primirea propunerilor indicand clar numarul de referinta al Solicitarii de Propuneri de Proiecte la:
- adresa de e-mail:
- fax: + 40 256 491 923, +40 256 491 981

Intrebarile vor primi raspuns nu mai tarziu de 11 zile inainte de termenul limita pentru primirea propunerilor.

Intrebarile care pot fi relevante pentru alti solicitanti, impreuna cu raspunsurile aferente, vor fi publicate pe Internet: www.mie.ro

Se vor organiza sesiuni de informatie in resedintele de judet: Timisoara, Resita si Drobeta Turnu-Severin.

Coordonatele (data, loc, agenda) referitoare la sesiunile de informare vor fi publicate in ziarele regionale/judetene sau prin alte mijloace de informare

Grupuri tinta
Asociatii profesionale
Autoritati publice locale
Camere de comert
Furnizori de formare profesionala
Institutii de invatamant
Institutii publice locale
ONG-uri
Parteneri sociali (sindicate)

PONT hírek


Strukturális alapok

tovább...

PONT Szakértok

Think Outside The Box

Romániában lehet Európa legnagyobb természetvédelmi területe
Elkezdték az állami erdőkben a csemeteültetéseket Hargita megyében
Az Ikea és a Harvard legalább olyan nagy hazai erdőmutyiban érintett, mint a Schweighofer
Ennél lila kenyeret? Ilyet egész biztosan!
Kevesebb húst kellene fogyasztani, milliók menekülnének meg

Hírek