ADATBANK FÓRUM ÁLLÁS FLÖRT SZÓTÁR LOKÁLOK BLOGOK SZÍNHÁZ ZENE CÉGEK
ro hu

Pályázatok
 

Zöldövezet Program
Határidő:  2016. február 10.
Feltöltve:  2016. január 13., 09:26:22
Szakmai terület:  Környezetvédelem (8)
Ország:  Románia
Forrás:  www.spatiiverzi.org.ro

 

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány által szervezett Zöldövezet programot tizenegyedik alkalommal hirdetik meg.

A civil szervezetek február 10-ig küldhetik el pályázataikat.

A támogatás összértéke 680.000 lej – projektenként legtöbb 9000 lej pályázható a Városi zöldövezetek komponensben, valamint 20.000 lej a Védett területek komponensben.

"A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tíz éve támogatja az életminőségünk javítását célzó környezetvédelmi és oktatási projekteket, a Zöldövezet program keretében. Az első évtized mérlege pozitív, főként, mivel lenyűgöző számú, 170000 fiatalt mozgósított a program. A program 11. kiadását azzal a meggyőződéssel indítjuk el, hogy az önkéntesek erőfeszítései nagyban hozzájárulnak majd a közösségek életének jobbításához, valamint a következő generációk jövőjének élhetővé tételéhez” - nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A civil szervezetek 2016. február 10-ig küldhetik el környezetvédelmi témájú pályázataikat a program két összetevőjének - a Városi zöldövezetek és a Védett területek – keretében. A beküldött pályázatok elbírálására és a nyertesek kihirdetésére március végén kerül sor.

A Városi zöldövezetek komponens keretében azon projektek nyernek támogatást, amelyek célja városokban található zöldövezetek felújítása vagy létrehozása a helyi közösségek aktív részvételével, valamint ezen közösségek bevonása különböző környezetvédelmi tevékenységekbe.

A Védett területek programösszetevő esetében olyan pályázatokat várnak, amelyek célul tűzték ki a romániai védett területek népszerűsítését a helyi közösségek körében. Ezen programösszetevő esetében a civil szervezetek más szervezetekkel, közintézményekkel, valamint a védett területek kezelőivel partnerségben pályázhatnak.

2016-ban a következő tevékenységekre igényelhető támogatás:

  • városi zöldövezetek létrehozása vagy környezetbarát módon történő rehabilitálása,
  • környezeti nevelés a fiatalok és helyi közösségek körében,
  • Junior Ranger táborok szervezése a fiatalok számára,
  • a Védett Terület Napja, illetve más környezetvédelmi témájú világnapok (Nemzetközi Biodiverzitás Napja, Föld Napja) alkalmából szervezett tevékenységek,
  • látogatóközpontok létrehozása vagy felújítása a védett területeken,
  • tanösvények létrehozása vagy felújítása a védett területeken.

A Zöldövezet programban támogatott projektek keretében olyan környezetvédelmi témájú, kreatív tevékenységek interaktív módon történő megvalósítását szorgalmazzuk, amelyek felkeltik a helyi közösségek érdeklődését, ezáltal ösztönözve őket az aktív részvételre. A környezetvédelmi nevelési tevékenységek megszervezéséhez segítséget nyújthatnak a Polgár-Társ Alapítvány és a program honlapjáról letölthető kézikönyvek.

A MOL Románia által a Zöldövezet programra szánt összeg idén 680.000 lej.

A városi zöldövezetek létrehozására és rendezésére legtöbb 9.000 lej, míg a védett területek népszerűsítését célzó projektek esetében legtöbb 20.000 lej támogatás pályázható projektenként.

A pályázási feltételekről részletek a www.zoldovezet.ro, www.molromania.ro és www.polgartars.ro honlapokon találhatók.

Zöldövezet-díj - 2015

 A Zöldövezet díj nyertese a Városi zöldövezetek programrészben: „Asociaţia Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală – CRAL”

 A szervezet Az idő illatos kertje elnevezésű projektjét 2015. április és szeptember között valósította meg Hátszegen, a Hátszegvidéki Dinoszaurusz Geopark területén. A projekt célja egy olyan városi zöldövezet létrehozása volt, amely az arra látogató turistákat, diákokat megismerteti a vidék geológiai és növénytani változatosságával, valamint a látássérültek számára is elérhető.

A három különböző zöldövezet-rész, Az idő ösvénye, az Aromaterápiás kert és a Nagymama kertje a helyi földtani, növénytani és biológiai sokféleséget hivatott bemutatni. Az ezeken elhelyezett információs táblák Braille-írással vannak ellátva, így az információk a látássérültek számára is elérhetőek. A különböző „land-art” elemekkel gazdagított területen egy pihenőrészt és egy, az önkéntesek tevékenységeihez szükséges helyiséget is létrehoztak. A területrendezés mellett a projekt részét képezték különböző foglalkozások és gyakorlati műhelyek is.

 

A Zöldövezet díj nyertese a Védett területek programrészben: Aqua Crisius Egyesület

A természeti értékek megőrzése és népszerűsítése a közösségek bevonásával című projekt keretében a díjazott szervezet a Jád-völgye természetvédelmi terület népszerűsítését tűzte ki célul, a közösségek aktív részvételével.

A cél elérése érdekében a megvalósított projekt keretében kijelöltek egy kerékpárutat és környezetismereti, környezetvédelmi témájú nevelési tevékenységeket szerveztek gyerekeknek. A projekt tevékenységeit bővítette egy többnapos Junior Ranger tábor is. A Junior Ranger típusú tevékenységek népszerűsítése érdekében a tábor ideje alatt filmet készítettek, amely az interneten elérhető. A tábor programját különböző játékok és környezeti nevelési tevékenységek képezték.

A projekt részét képezte az idén második alkalommal megszervezett Erdélyi Orgona Napja, amely keretében helyi termékvásárt szerveztek és ugyanakkor néptáncbemutatóval, vetélkedőkkel tettek színesebbé az eseményt. A projekt tevékenységeit április 15. és szeptember 28. között valósították meg.

 

A Zöldövezet program eredményei:

10 éves fennállása óta a Zöldövezet program keretében 424 környezetvédelmi projektet támogattak összesen 4,83 millió lejjel. A projekteknek több mint 170.000 résztvevője volt, főleg gyerekek és fiatalok.

A Városi zöldövezetek összetevő keretében 428.327 négyzetméternyi városi területet zöldesítettek 69.539 cserje és fa, valamint 62.589 virág elültetése révén. A Védett területek komponens keretében a szervezetek 479 környezetvédelmi nevelési tevékenységet és 69 Junior Ranger tábort szerveztek, valamint 71 új tanösvényt hoztak létre Románia védett területein.

 

A MOL Csoportról

A MOL Románia a MOL Csoport tagja. A MOL Csoport Közép-Európa egyik jelentős kőolaj- és földgázipari nemzetközi vállalata. A MOL Csoport 40 országban fejti ki tevékenységét, Európában, a Közép-Keleten, Észak-Afrikában és a FÁK tagországaiban, világszinten több mint 29.000 alkalmazottat foglalkoztat. A Csoport 4 finomítót és 2 petrokémiai egységet üzemeltet egy Magyarországra, Szlovákiára, Horvátországra és Olaszországra kiterjedő ellátási lánc integrált irányításának keretében. A MOL Csoport ezen kívül több, mint 1.700 töltőállomásból álló hálózatot működtet Közép- és Délkelet-Európában. Romániában a MOL 156 tagú töltőállomás-hálózattal rendelkezik, a nagykereskedelmi és a kenőanyag eladásban folyamatos növekedés jellemzi. A MOL belépett a földgázpiacra is, a MOL Energy Trade révén. A MOL Csoport koncessziós szerződést kötött az Országos Ásványkincs Hatósággal 3 kutatási blokkra Románia nyugati részén.

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, hozzájárulva ezáltal egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány különböző programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképző tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlődést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az elmúlt 16 évben, adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány közel 1100 környezetvédelmi és közösségfejlesztő projektet támogatott több mint 45 millió lej értékben.

Sajtókapcsolat

Felméri Erzsébet

MOL Románia

tel: 0264-407624 | @: 

 

Cseke Andrea

Polgár-Társ Alapítvány

tel: 0266/310678 | @: 

PONT hírek


Strukturális alapok

tovább...

PONT Szakértok

Think Outside The Box

Romániában lehet Európa legnagyobb természetvédelmi területe
Elkezdték az állami erdőkben a csemeteültetéseket Hargita megyében
Az Ikea és a Harvard legalább olyan nagy hazai erdőmutyiban érintett, mint a Schweighofer
Ennél lila kenyeret? Ilyet egész biztosan!
Kevesebb húst kellene fogyasztani, milliók menekülnének meg

Hírek