ADATBANK FÓRUM ÁLLÁS FLÖRT SZÓTÁR LOKÁLOK BLOGOK SZÍNHÁZ ZENE CÉGEK
ro hu

Pályázatok
 

EQUALIS - Imprumut social pentru studenti
Pályáztató:  Fundatia EQUALIS
Határidő:  nu este precizat
Feltöltve:  2007. október 29., 13:45:58
Tipus:  Hitel (36)
Szakmai terület:  Ifjúság (75); Oktatás (59)
Ország:  Románia
Forrás:  Fundatia EQUALIS

In 2004, Romania numara 621.501 studenti in universitatile sale. Nu toti sunt egali in fata costului studiilor. Acesta difera in functie de specializarea aleasa si, desigur, este mai ridicat pentru studentii care nu sunt originari din orasul in care studiaza, intrucat ei trebuie sa plateasca si cazarea si celelalte taxe aferente. O estimare efectuata de catre un grup de studenti la stiinte economice a ajuns la un cost mediu pe an de studiu de 12 250 RON (3 781 EUR la cursul din 15 iunie 20071). Venitul modest al parintilor este adesea compensat de catre munca studentilor. Cu norma intreaga sau partiala, foarte multi studenti lucreaza pentru a-si finanta studiile. Majoritatea studentilor masteranzi lucreaza cu norma intreaga.

Punand la dispozitia studentilor imprumuturi cu dobanzi preferentiale, Fundatia EQUALIS doreste sa le permita acestora sa-si concentreze timpul si energia asupra studiilor mai degraba decat sa se epuizeze intr-un job alimentar care nu le aduce neaparat o experienta utila pentru viitoarea lor cariera.

Acest proiect novator este unic in Romania. In momentul de fata nici un actor public sau privat nu propune acest sistem de imprumuturi sociale, destul de raspandit in tarile Europei occidentale.

MISIUNE SI VALORI

Fundatia EQUALIS doreste sa promoveze efortul individual, onestitatea intelectuala si deschiderea spre lume.

Actualul boom economic al Romaniei este insotit de o pierdere a reperelor anterioare si de o diluare a valorilor traditionale. Unii studenti par sa acorde in cele din urma prea putina importanta studiului, esentialul fiind obtinerea diplomei prin orice mijloace, inclusiv prin metode altadata considerate ilicite: vanatoarea de dizertatii pe internet a devenit sport national, iar copiatul din diverse surse este adesea regula pentru elaborarea unui referat. Este de notorietate publica faptul ca, inca din scoala primara, micile „atentii” pentru profesori sunt adesori eficace pentru a obtine note bune la examene. Sensul muncii si ideea unei recompense meritate obtinute datorita acesteia s-au pierdut in mare parte.

Fundatia intentioneaza sa participe la readucerea la loc de cinste a spiritului de efort, de initiativa si de onestitate. Sustinand tineri care dau dovada de constiinciozitate si seriozitate in munca lor de studenti, de sinceritate in raporturile umane, de deschidere fata de ceilalti si de integritate personala. EQUALIS doreste sa-si aduca contributia la o societate mai dreapta, mai prospera si mai democratica.

INITIATORI

Ludovic Robert si Walid Abboud sunt doi dintre fondatorii A & D Pharma (Mediplus, Sensiblu), in a carui gestionare au fost implicati foarte activ din 1994 in 2002. Sunt directori ne-executivi ai societatii din octombrie 2006. Sunt de asemenea fondatori ai fondului de investitii GEMISA, precum si ai companiei farmaceutice OZONE si sunt in plus implicati in mai multe societati din Europa de Est si Asia Centrala (cu precadere farmacie si distributie).

Denis Penoy are un parcurs centrat pe social, universitar si umanitar. A coordonat diverse proiecte umanitare si a condus misiuni ale organizatiei Medici Fara Frontiere in India si in Romania. De asemenea, a infiintat si condus timp de doi ani la Bucuresti o firma de recrutare. Este unul dintre fondatorii asociatiei „Samusocial din Romania”, pe care a condus-o in calitate de presedinte timp de aproape trei ani.

OBIECTIV

Fundatia EQUALIS isi propune ca obiectiv sprijinirea studentilor aflati in dificultati financiare prin acordarea de imprumuturi cu dobanda sociala.

BENEFICIARI

EQUALIS nu vizeaza numai studentii cu rezultate scolare exceptionale. Beneficiarii sunt studenti cu un parcurs scolar fara probleme majore si care au dat deja dovada de suficienta maturitate si tenacitate pentru a-si finaliza onorabil studiile. Acestia sunt bine integrati in societate si unul dintre principalele lor obiective este sa-si obtina diploma.

Beneficiarii sunt selectionati nu numai pe baza parcursului lor academic, ci si in functie de situatia lor sociala, proiectul lor de viata si implicarea lor in comunitate. Ei sunt invitati sa participe la diverse evenimente (conferinte, traininguri) ce pot contribui la largirea perspectivei lor. EQUALIS le poate propune de asemenea efectuarea unui „stagiu civic” de cateva zile intr-un ONG sau serviciu public.

CARACTERISTICI ALE IMPRUMUTURILOR

Imprumuturile acordate sunt destinate sa acopere o treime, un sfert sau pana la jumatate din bugetul anual al unui student. Simularile efectuate ne dau umatoarele rezultate:

Buget anual Suma creditului  Numar de rate lunare  Suma ratelor lunare
Un sfert 3063  24  135,06
O treime  4083  24  180,04
O jumatate  6125 36  184,95
Credit maxim 6500 36 196,27

In aceasta simulare, D.A.E.2 este fixat la 5,5%.

Perioada de gratie poate fi de pana la doi ani, dupa semnarea contractului. Comisioanele de risc financiar si asigurarea de viata sunt suportate de catre EQUALIS. De asemenea, beneficiarul nu are de platit cheltuieli de analiza a dosarului, nici taxa de comision de administrare.

Nu se impune nici o garantie, insa fiecare beneficiar trebuie sa gaseasca un garant care sa accepte sa-si asume raspunderea solidara (sa fie codebitor) a imprumutului. Ne bazam pe un venit care va fi cel putin egal cu venitul minim legal pentru persoanele cu studii superioare, adica 653 RON net (880 RON brut). Limita de eligibilitate este fixata la 33% din acest venit, adica la 215,5 RON.

Imprumutul mediu se ridica la 4942.75 RON (1525 EUR3). Banii sunt virati in general in trei transe (noiembrie, februarie, aprilie) in functie de bunul mers al studiilor si de informatiile obtinute datorita monitorizarii regulate pe care o asiguram. Studentul este liber sa utilizeze banii primiti pentru a-si plati chiria, cartile, taxa scolara, transportul sau orice alta cheltuiala legata de viata de student.

Ratele lunare de rambursat corespund unui procent de maxim 30% din salariul minim asteptat, ceea ce face ca imprumuturile EQUALIS sa fie la indemana oricarui student ce doreste intr-adevar sa munceasca la terminarea studiilor.

PROCESUL DE SELECTIE A BENEFICIARILOR

Procesul de selectie vizeaza inainte de toate sa ne asigure ca beneficiarii sunt studenti seriosi, integri, responsabili si motivati. Dorim sa-i eliminam pe superficialii care se descurajeaza la simpla idee de a scrie o scrisoare de motivatie, de a compune un buget sau de a sustine un interviu. Beneficiarii sunt de preferinta studenti care joaca sau vor sa joace un rol activ, care au un bun potential pentru a-si imbunatati propria situatie si pe cea a comunitatii lor.

Care sunt etapele de efectuat de catre aplicanti pentru a obtine un imprumut?

Website-ul nostru le permite aplicantilor sa-si creeze un profil online continand principalele date de identificare (nume, data nasterii, facultatea si anul de studiu, alcatuirea familiei, veniturile parintilor, job de student, experienta de voluntariat, activitati extrascolare, interese si obiective profesionale etc.). Aplicantii sunt invitati sa elaboreze un buget anual (cheltuieli si venituri), precum si sa determine suma de imprumutat de care cred ca au nevoie. Este absolut necesar ca acest dosar sa fie insotit si de o scrisoare de motivatie.

Aceasta sectiune a site-ului le furnizeaza si informatii relative la documentele standard pe care trebuie obligatoriu sa le adune pentru a veni la interviu (carnet de student, atestate/adeverinte etc.). De asemenea, sunt informati cu privire la necesitatea identificarii unei persoane care sa-si asume rolul de girant al imprumutului lor.

Odata ce dosarul lor online este in regula (complet), sunt invitati la un interviu la sediul nostru. In functie de situatia descrisa de catre aplicant, noi ii cerem sa aduca anumite documente (de exemplu contract de munca sau alcatuirea familiei).

Interviul se concentreaza in esenta asupra urmatoarelor aspecte:

* Discutarea parcursului scolar
* Activitati extrascolare
* Prezentarea si discutarea bugetului de studii pregatit in avans de catre student
* Examinarea motivatiilor pentru a finaliza studiile incepute
* Discutarea viitoarelor proiecte profesionale si personale
* Discutarea garantului co-debitor propus

Aplicantul este invitat sa revina a doua oara cand a adunat toate documentele necesare (de exemplu scrisoarea de angajament a co-debitorului). Intre timp, ofiterii nostri de credite pot desfasura unele verificari pentru a se asigura de veridicitatea faptelor prezentate de catre aplicant (telefon angajatorului sau).

In acel moment aplicantul este informat cu privire la acceptarea sau refuzul cererii sale. In caz de acceptare, beneficiarul deschide un cont bancar la o banca partenera. Odata contul deschis, EQUALIS vireaza prima transa (in general, o treime) din imprumut.

Beneficiarul este invitat sa ramana in contact cu noi in mod regulat pentru a ne tine la curent cu evolutia sa; daca studiile par sa continue armonios, a doua si a treia transa a imprumutului sunt virate in contul sau.

La fiecare patru luni, ii trimitem fiecarui beneficiar un „status report/reminder” al situatiei sale, continand sumele de care a beneficiat, suma de rambursat si data primei rate lunare de plata.

Incepand din momentul in care aplicantul devine beneficiar al unui imprumut EQUALIS, el este invitat in mod regulat sa participe la conferinte si evenimente culturale diverse. Aceste invitatii sunt un mijloc de a pastra legatura cu beneficiarii. De asemenea luam in consideratie posibilitatea de a organiza un training de 2 zile cu tematici utile pentru toti beneficiarii, oricare le-ar fi orientarea profesionala (comunicare interpersonala, managementul conflictelor, animarea sedintelor, ...). Beneficiarul are acces in permanenta la profilul sau online si poate regasi aici contractul sau de finantare cu EQUALIS, ratele lunare pe care le (mai) are de plata; va putea de asemenea sa-si actualizeze coordonatele, sa informeze Fundatia cu privire la obtinerea diplomei sale...

Un forum al beneficiarilor, disponibil pe site-ul nostru, vine in completarea sistemului ce vizeaza ramanerea in contact cu acestia. Noi ii incurajam sa faca schimb de idei si experiente. Acest lucru contribuie de asemenea la crearea unei comunitati a beneficiarilor si fostilor beneficiari ai Fundatiei.

COMUNICARE

Doua campanii de comunicare se vor derula in paralel. Cea dintai ii vizeaza pe studenti, iar cea de-a doua se adreseaza mediului de afaceri.

Tinta 1: studentii

Este de o importanta cruciala ca studentii sa cunoasca posibilitatea de a obtine un imprumut social de la Fundatia EQUALIS. De la inceputul anului universitar, urmeaza sa ne intensificam contactele cu asociatiile studentesti. In parteneriat cu acestea, vom organiza:

* Afisarea de postere si distribuirea de pliante in locuri frecventate de catre studenti
* Organizarea de conferinte destinate studentilor din ultimii doi ani, in cadrul carora vor fi prezentate obiectivele si activitatile Fundatiei. Prevedem organizarea a minim 2 conferinte pe luna intre octombrie 2007 si mai 2008.

Website-ul va avea un rol esential in mecanismul nostru. Intentionam sa facem schimb de linkuri cu site-urile asociatiilor studentesti. Pe de alta parte, posterele si pliantele pe care le vom distribui ii vor invita pe studenti sa acceseze www.equalis.ro pentru mai multe informatii si pentru a depune o cerere de imprumut.

S-a luat deja legatura cu autoritatile academice de la Universitatea Bucuresti. Entuziasmat de initiativa noastra, rectorul ne-a asigurat de sprijinul sau.

Pregatim in legatura cu rectoratul organizarea unei conferinte de presa si a unui eveniment de lansare a Fundatiei (ce va avea loc cel mai probabil la 25 octombrie). Biblioteca Centrala Universitara a acceptat deja sa ne puna la dispozitie salile sale. La acest eveniment vor fi invitate toate autoritatile academice din Bucuresti (universitati de stat si particulare), reprezentanti ai ministerului educatiei, liderii asociatiilor studentesti si reprezentanti ai comunitatii de afaceri.

Tinta 2: mediul de afaceri

Dorim sa incurajam noi sponsori sa se alature actiunilor noastre prin sprijin acordat Fundatiei.

O campanie de presa va fi lansata in aceasta toamna in presa financiara si va avea ca scop informarea cu privire la EQUALIS si actiunile sale. Ea va fi urmata de prospectare activa desfasurata de catre un fundraiser profesionist ce vizeaza marile averi din Romania.

Camerele de comert si asociatiile profesionale vor fi de asemenea informate cu privire la activitatea noastra. Acelea dintre ele care sustin proiecte cu conotatie sociala (burse pentru studii in strainatate) vor fi invitate sa finanteze imprumuturi adresate anumitor categorii specifice de studenti (de exemplu studenti francofoni sau politehnisti).

PONT hírek


Strukturális alapok

tovább...

PONT Szakértok

Think Outside The Box

Romániában lehet Európa legnagyobb természetvédelmi területe
Elkezdték az állami erdőkben a csemeteültetéseket Hargita megyében
Az Ikea és a Harvard legalább olyan nagy hazai erdőmutyiban érintett, mint a Schweighofer
Ennél lila kenyeret? Ilyet egész biztosan!
Kevesebb húst kellene fogyasztani, milliók menekülnének meg

Hírek