ADATBANK FÓRUM ÁLLÁS FLÖRT SZÓTÁR LOKÁLOK BLOGOK SZÍNHÁZ ZENE CÉGEK
ro hu

Pályázatok
 

Erasmus Felsőoktatási Charta 2014–2020
Pályáztató:  Európai Bizottság
Határidő:  2013. május 15.
Feltöltve:  2013. március 28., 11:33:57
Szakmai terület:  Oktatás (59); Kutatás, fejlesztés (8); Egyéb (86)
Ország:  Magyarország; Románia
Forrás:  [ec.europa.eu]

1. Célkitűzések és leírás

A 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó uniós oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramról szóló javaslat az Európai Unió működéséről szóló szerződés 165. és 166. cikke, illetve a szubszidiaritás elve alapján született.
Az Erasmus Felsőoktatási Charta (ECHE) biztosítja az általános minőségi keretet a Program során a felsőoktatási intézmények európai és egyéb nemzetközi szintű együttműködéséhez. Ahhoz, hogy az alábbiakban felsorolt országok felsőoktatási intézményei pályázhassanak és részt vehessenek a Program egyéni mobilitáshoz és/vagy innovációhoz és bevált gyakorlati módszerekhez kapcsolódó projektjeiben, Erasmus Felsőoktatási Chartával kell rendelkezniük. Más országok felsőoktatási intézményei esetében nem követelmény az Erasmus Felsőoktatási Charta megléte, a minőségi keretrendszert ilyen esetekben a felsőoktatási intézmények közötti intézményközi megállapodások biztosítják. A Charta a program teljes időtartamára szól. A Charta végrehajtását ellenőrzik, és amennyiben a benne szereplő elvek és kötelezettségvállalások nem teljesülnek, az Európai Bizottság azt visszavonhatja.

2. A részvételre jogosult pályázók

Az alábbi országokban működő felsőoktatási intézmények pályázhatnak az Erasmus Felsőoktatási Chartára:

  • az Európai Unió tagállamai,
  • Horvátország,
  • az EFTA/EGT-országok (Izland, Liechtenstein, Norvégia), Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Törökország és a Svájci Államszövetség.

Csak azok a pályázók jogosultak a részvételre, amelyeket az adott ország illetékes nemzeti hatósága felsőoktatási intézményként ismer el.

3. A pályázatok benyújtásának határideje és a kiválasztás eredményének várható közzététele

A Felsőoktatási Chartára vonatkozó pályázatok benyújtási határideje 2013. május 15.
A kiválasztási eljárás eredménye várhatóan 2013. november 29-én lesz kihirdetve.

4. Kiválasztási eljárás

E pályázati felhívás közzététele előtt az egész életen át tartó tanulás programját irányító nemzeti irodák megvizsgálták országuk azon intézményeinek addigi teljesítményét, melyek jelenleg is rendelkeznek Erasmus Felsőoktatási Chartával. Elsősorban az alábbi két szempontból értékelték az intézményeket:

  1. Részt vett-e az adott felsőoktatási intézmény az Erasmus valamely mobilitási tevékenységében vagy központi projektjében a 2007–2008-as és a 2010–2011-es tanév közötti időszakban?
  2. Megfelelt-e az adott felsőoktatási intézmény az Erasmus Felsőoktatási Charta alapelveinek?

A fenti két feltételnek eleget tevő intézmények pályázatát független szakértők nem fogják értékelni, csak nyomon követni.
Amennyiben egy felsőoktatási intézmény nem felel meg a fenti követelményeknek, az Erasmus Felsőoktatási Chartával nem rendelkező intézményekhez hasonlóan független szakértői értékelésen kell átesnie.

5. További információk

A Programmal kapcsolatos információk itt érhetők el.

A Pályázatokat az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség által az alábbi internetcímen közzétett iránymutatásoknak megfelelően kell benyújtani.

PONT hírek


Strukturális alapok

tovább...

PONT Szakértok

Think Outside The Box

Romániában lehet Európa legnagyobb természetvédelmi területe
Elkezdték az állami erdőkben a csemeteültetéseket Hargita megyében
Az Ikea és a Harvard legalább olyan nagy hazai erdőmutyiban érintett, mint a Schweighofer
Ennél lila kenyeret? Ilyet egész biztosan!
Kevesebb húst kellene fogyasztani, milliók menekülnének meg

Hírek