ADATBANK FÓRUM ÁLLÁS FLÖRT SZÓTÁR LOKÁLOK BLOGOK SZÍNHÁZ ZENE CÉGEK
ro hu

Pályáztatók
 

Európai Bizottság
E-mail: 
Telefon:  + 40 - 21 - 203.54.00
Fax:  +40-21 - 316.88.08
Cím: 

Archimède 73, rue Archimède, 73, 1000 - Bruxelles

Tipus:  Közintézmények (216)

Az „Európai Bizottság” kifejezés mindenekelőtt a 27 biztosra utal, akiket az Európai Parlament jóváhagyását követően a tagállamok neveznek ki. A „Bizottság” szó jelöli azonban az uniós intézményt is, csakúgy, mint az itt dolgozó mintegy 25 000 alkalmazottat.

Túl sokan vannak, gondolják Önök? Nem igazán. Figyelembe kell ugyanis venni, hogy a Bizottság feladatköre szakpolitikai területek és tevékenységek sokaságára terjed ki. Az intézmény valójában nem nagyobb, mint egy közepes méretű európai város helyi önkormányzata!

Nehéz megrajzolni az átlagos bizottsági tisztviselő portréját, mivel az itt dolgozók a legkülönbözőbb kulturális, nyelvi és társadalmi háttérrel rendelkeznek, és etnikai hovatartozásuk is eltérő.Ez a változatosság hűen tükrözi az Európai Unió sokszínűségét: a Bizottság joggal tekinthető az európai nyelvek és kultúrák olvasztótégelyének.

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) végrehajtó szerve.
Szerepe nagy vonalakban a nemzeti kormányok és minisztériumok feladatkörének feleltethető meg. Annak ellenére igaz ez, hogy az Európai Unió közvetlenül sem az államokhoz, sem más szerveződési formákhoz nem hasonlítható.

A Bizottság négy egyformán fontos, jól körülhatárolható feladatot lát el:

1. jogszabályjavaslatokat dolgoz ki, melyeket ezt követően megvitatás és elbírálás céljából benyújt az Európai Parlamenthez és az Európai Unió Tanácsához;
2. elvégzi az uniós szakpolitikák és tevékenységek irányításával kapcsolatos mindennapos feladatokat (legyen szó mezőgazdasági termeléssel, illetve élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos kérdésekről vagy arról, hogyan lehet megakadályozni, hogy a fogyasztók gátlástalan üzleti csoportok áldozatául essenek);
3. az Európai Bírósággal közösen gondoskodik arról, hogy a Tanács és a Parlament által elfogadott jogszabályokat a tagállamok mindegyikében helyesen és részrehajlás nélkül alkalmazzák;
4. képviseli az Európai Uniót a nemzetközi politika színterén, így például az EU nevében tárgyalásokat folytat és megállapodásokat köt más országokkal.

PONT hírek


Strukturális alapok

tovább...

PONT Szakértok

Think Outside The Box

Romániában lehet Európa legnagyobb természetvédelmi területe
Elkezdték az állami erdőkben a csemeteültetéseket Hargita megyében
Az Ikea és a Harvard legalább olyan nagy hazai erdőmutyiban érintett, mint a Schweighofer
Ennél lila kenyeret? Ilyet egész biztosan!
Kevesebb húst kellene fogyasztani, milliók menekülnének meg

Hírek