ADATBANK FÓRUM ÁLLÁS FLÖRT SZÓTÁR LOKÁLOK BLOGOK SZÍNHÁZ ZENE CÉGEK
ro hu

Pályáztatók
 

LAM Mikrohitel Rt
E-mail: 
Telefon:  +40 - 267 - 351 874
Fax: 
Cím: 

527105 Ilieni, Str. Principală nr. 222., Judeţul Covasna
 

Tipus:  Vállalkozások (346)

A LAM Rt. - teljes nevén LAM Vidéki Mikrohitelezéssel Foglalkozó Nem Banki Intézmény Részvénytársaság - a LAM Alapítványból nőtte ki magát az idők folyamán. Az alapítvány 1992 óta működik. Célja - egy regionális fejlesztési program keretében - a mezőgazdaság fejlesztése és egy hosszú távú fejlesztésre alkalmas magánvállalkozói szféra kialakulásának elősegítése. A romániai rendszerváltást követő években az alapítvány tevékenysége egyaránt felölelte a szakmai képzések és továbbképzések, szaktanácsadás, valamint a hitelnyújtás körét; a három tevékenységi terület elválaszthatatlan egymástól.

Az alapítvány tevékenysége több fejlődési stádiumon ment keresztül. 1992-ben és 1993–ban az alapítvány tevékenysége néhány használt mezőgazdasági gép és vetőmagburgonya behozatalára korlátozódott csupán.

Az 1992–1995-ös időszak a tapogatózás időszaka volt: az alapítvány azért dolgozott, hogy tevékenységét a hatóságokkal elismertesse, miközben hirdette, hogy saját fejlődésünk érdekében cselekedni, dolgozni és vállalkozni kell. Ebben az időszakban az alapítvány pénzügyi forrásait kizárólag csak a Svájci Evangéliumi Egyházak Segélyszervezete (HEKS) biztosította.

1996–ban a Svájci Állam (DEZA) is társa lett a HEKS-nek, ami a LAM Alapítvány anyagi támogatását jelentette.

1998–tól az önfinanszírozás megvalósítását tűztük ki célul, ami a piackonform hitelezést jelentette és 1999–ben egy önálló pénzügyi intézményrendszer megteremtésére fektettük a hangsúlyt.

Ezen próbálkozásunkat sajnos meghiúsította a román kormány. Két, korábban létrehozott hitelszövetkezetünket 2000-ben fel kellett számolnunk, mert további működtetésük az új törvényi előírások értelmében lehetetlenné vált. Így a hitelezési tevékenység ismét visszakerült alapítványi keretek közé.

Az alapítvány életében fontos momentum volt, amikor az első refinanszírozási szerződést sikerült aláírni, ugyanis a HEKS / DEZA 2000 után a hiteltevékenység refínanszírozására nem folyósított újabb adományokat. Így az alapítvány az általa szerződött refinanszírozási hitelekből tudja hiteltevékenységére szolgáló forgótőkéjét bővíteni. Az évek során az alapítvány különböző külföldi intézménytől, alapítványoktól kapott hosszú távú, kamatmentes vagy kedvezményes kamatú hiteleket.

A 2002-2005–ös időszak legfontosabb eredményének az új törvényes keretek kidolgozásában való részvételt tartjuk. Így 2005 júliusában megjelent az első törvény, majd 2006-ban egy másik jogszabály, amelyek értelmében ezek az intézmények a Román Nemzeti Bank felügyelete alatt működnek, számos feltételnek kell eleget tenniük, és piaci feltételek mellett, a kereskedelmi bankok konkurenciájaként fejtik ki tevékenységüket. Ez nagy kihívást jelentett az alapítvány számára is.

Így 2005 decemberében a LAM Alapítvány létrehozott egy részvénytársaságot és a hitelezési tevékenységet 2006 januárjától ezen kereskedelmi társaság keretei között folytatja.

A hitelezési tevékenység a kezdetekben csak Illyefalván történt. A folyamatosan növekvő igény a hiteleink iránt arra sarkallt, hogy újabb irodákat nyissunk. Így 2000-ben Csernátonban, 2002-ben Csíkszeredában, 2007-ben Székelyudvarhelyen, 2008-ban Sepsiszentgyörgyön (az illyefalvi iroda áthelyezése), majd 2009-ben Gyergyószentmiklóson nyitottunk irodákat.

PONT hírek


Strukturális alapok

tovább...

PONT Szakértok

Think Outside The Box

Romániában lehet Európa legnagyobb természetvédelmi területe
Elkezdték az állami erdőkben a csemeteültetéseket Hargita megyében
Az Ikea és a Harvard legalább olyan nagy hazai erdőmutyiban érintett, mint a Schweighofer
Ennél lila kenyeret? Ilyet egész biztosan!
Kevesebb húst kellene fogyasztani, milliók menekülnének meg

Hírek