ro hu

Știri
 

România va ajunge, în 2016, la o subvenție europeană pe suprafață de 180 de euro pe hectar
Tip:  PONT (0)
Data încărcării:  27 mai 2012, 17:23:13
Sursa:  [agerpres.ro]

România va ajunge, în 2016, la o subvenție europeană pe suprafață de 180 de euro pe hectar, în condițiile în care media în Uniunea Europeană este la ora actuală de 270 de euro pe hectar, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, la o conferință de profil.

"România a pornit în 2007 cu 25% din plățile directe acordate în Uniunea Europeană (UE) și, conform schemei actuale de creștere graduală, va ajunge la o subvenție pe suprafață de 180 de euro pe hectar abia în 2016, deși media în UE este de 270 de euro pe hectar. După reforma Politicii Agricole Comune vom avea abia 200 de euro pe hectar, o creștere efectivă de numai 7%", a spus Irimescu.

În opinia acestuia, România nu este mulțumită cu această creștere după 2014, ținând cont de faptul că țări mai mici din UE ating în prezent un nivel de 600 de euro pe ha. "Nu suntem mulțumiți de această creștere după reforma PAC, dacă avem în vedere că sunt state membre care au acum 600 de euro pe hectar, așa cum este Malta, un stat mic, iar Olanda, care este mult mai performantă, are 459 de euro pe hectar", a explicat oficialul MADR.

Acesta a precizat că prin procesul de convergență, introdus inițial în propunerea de reformă, s-a încercat o reducere a decalajului dintre țările cu plățile mai mici și cele cu sume mai mari, dar care ulterior a fost retras.

"Din păcate, în propunerile de reformă s-a amintit inițial atingerea convergenței în anul 2028, iar ulterior s-a retras această propunere și nu s-a mai specificat nimic. Deocamdată nu avem în niciun fel o perspectivă clară, când vom avea același nivel al plăților directe cu cel al statelor membre. Discrepanțele au apărut odată cu introducerea noului val de țări în UE, în 2004, dar efectiv în momentul în care s-au luat în calcul datele istorice privind media producțiilor la hectar. România a avut în anii de referință performanțe proaste în agricultură", a explicat secretarul de stat din MADR.