ro hu

Știri
 

Dezbateri Think Outside the Box la Peninsula: ne dorim un oras ecologic si prietenos
Tip:  Protecța mediului (0)
Data încărcării:  20 iulie 2013, 14:53:30
Sursa:  Think Outside the Box

De ce mergem cu mașina când pe jos am ajunge în 30 de minute sau în 5 cu bicicleta? De ce uităm faptul că orașul și parcurile sunt părțile naturii, de ce trebuie să ieșim din această zonă de oraș ca să ne simțim în natură? În loc de a munci toată ziua de ce nu ne concentrăm asupra lucrurilor mai importante cum ar fi un zâmbet? O nouă temă abordată la dezbaterile Think Outside the Box organizate la Festivalul Peninsula.

Csibi Magor, moderatorul discuției și reprezentantul WWF România, în deschiderea discuției a subliniat faptul că în cadrul dezbaterii nu va fi vorba despre oameni ci despre schimbarea gândirii comune, ce fel de proiecte există care doresc să aducă oamenii înapoi la o viață mai naturală și mai calmă.

Mișcarea Verdeața Isteață Cluj s-a format pentru a folosi zonele verzi într-un mod mai deștept. Proiectul de grădină cu legume al orașului este coordonat de mai mulți voluntari dar și comunitatea locală și-a arătat interesul. Inițiativa a pornit de la ideea de a oferi șansa pentru creșterea legumelor și într-un mediu urban.  Organizatorii doresc să extindă proiectul, încât din toamnă să organizeze activități copiilor în grădina din Mănăștur care le-a fost oferit de către municipalitate.

20% din populația orașului are mașină dar totuși, doar nevoile lor sunt prioritare – a explicat Csibi Magor. Radu Mititean, coordonatorul Clubului de Bicicliști din Cluj a descris situația din Cluj: nu există un plan coerent de dezvoltare al orașului, similar cu alte orașe, Clujul se dezvoltă într-un mod haotic, iar în procesele de luarea deciziilor punctele de vedere ale protecției mediului și de sănătate nu sunt luate în considerare. Mișcările organizate de bicicliști sunt importante deoarece astfel se atrage atenția factorilor decizionali, așa se poate contribui la schimbare, așa se pot sensibiliza asupra faptului că există o comunitate pentru care traficul verde este foarte importantă.

Ionuț Rușcea, reprezentantul organizației Salvați Delta Dunării a explicat faptul că București este cea mai poluată capitală din Europa. Orașul ar avea nevoie de un perete verde care ar funcționa ca un filtru.

Cea mai mare problemă este faptul că informațiile importante nu ajung la publicul larg. Oamenii trebuie să vadă problema în ansamblu ca să se schimbe ceva.

Radu Mititean este de acord că acest proces de schimbare este unul lent, trebuie să se țină discuții cu fiecare dintre membrii comunității locale, trebuie să aflăm de ce au nevoie, iar dacă nu li se explică scopul sau activitatea unui proiect s-ar putea să se comporte într-un mod negativ.

Cum ar arăta Clujul ideal? Mititean ar dori ca orașul să aibă mai multe centre, ca oamenii să nu fie nevoiți să intre în centru ca să-și rezolve problemele. Un oraș unde ar fi mai multe zone verde, piste de biciclete.

Activistul de la Verdeața Isteață ar dori un oraș mai mic și mai activ unde locuitorii și-ar petrece timpul mai activ și unde vecinii s-ar ajuta reciproc. Ionuț Ruscea și-a exprimat dorința dintr-o perspectivă de capitală: pentru el Bucureștiul preferat ar fi Clujul.

Ideea de încheiere ar putea fi și ars poetica Think Outside the Box: ideile noastre nu pot fi forțate asupra altora, oamenii trebuie informați, iar la convingere să folosim și argumente de sentimente, deoarece deciziile sunt influențate mai ales de sentimente, trebuie să comunicăm și să fim atenți la ideile din jurul nostru.