Rakodó gif
  • e-mailinfo✉palyazatok.ro
  • phone+7123569847
A legjobb fogadási tőzsde

Fogadási tőzsde

Nagy valószínűséggel Magyarországon még kevésbé ismert a fogadási tőzsde (érdemes az angol nevét is megjegyezni: betting exchange) fogalma, ugyannyira, hogy a fogadásokban még kevésbé járatos játékosok gyakran össze is keverik a normál sportfogadó oldalakat a legnagyobb fogadási tőzsdével foglalkozó oldalakkal, mint amilyenek például a Betfair, a Smarkets vagy éppen a Matchbook. Elég sok leírás kering az interneten a fogadási kereskedésről, de alapvetően a legnagyobb különbség egy normál fogadóiroda és egy fogadási tőzsde között, hogy utóbbi esetén nem a fogadóiroda ellen fogadunk, hanem a többi felhasználó által kínált szorzókat fogadhatjuk el vagy éppen mi magunk kínálhatunk ilyeneket másoknak. Ami még fontos különbség, hogy nem csak valami mellett, de valami ellen is fogadhatunk és a nyereségünket nem egy fogadóiroda, hanem a többi fogadó fogja kifizetni. Ez egy nagyon egyszerű példán keresztül levezetve a következőképpen néz ki:

Csere Betfair

A fogadási tőzsde működésének bemutatása egy példán keresztül

Adott egy mérkőzés bármely sport esetén, amelynek hazai kimenetelére 1.2-es szorzót kínál a fogadóiroda és ha ezt megfogadjuk ezer forinttal, akkor láthatjuk, hogy 200 forint hasznunk lesz, amennyiben bejön ez a kimenetel (a többi esetben veszítünk). Ez egy hagyományos, ún. back-típusú fogadás. Ha ugyanezt ellentétes fogadással, ún. lay-típusú fogadással játsszuk meg szintén 1000 forinttal, akkor az azt jelenti, hogy 1000 forintot nyerünk, ha döntetlen vagy vendéggyőzelem születik, viszont 200 forintot veszítünk, ha bejön az egyes kimenetel. És itt már látható is, hogy miért egymás ellen fogadnak a fogadók - ha a hazai kimenetel jött be, akkor mi fizetjük ki a másik fogadó 200 forintos nyereményét, ha vendégsiker vagy döntetlen lesz, akkor a másik fogadó adja oda nekünk az ezer forintos tétjét. A fogadási tőzsde haszna az a százalékos összeg, amelyet minden tranzakció után levon a pénzösszegekből. És ezt most csak két fogadóval mutattuk be, egy népszerű esemény esetén képzeljük el ugyanezt sok ezer játékossal.
És ez még csak az alapvető koncepciója volt a fogadási tőzsdének, a következő szinten már olyan tradelési stratégiák állnak, amelyek lehetővé teszik, hogy az élő back and lay fogadásokat köthessünk, azaz az eredmény függvényében váltakozó szorzókat ki tudjuk úgy használni a fogadási tőzsdén, hogy képesek lehetünk minimalizálni a veszteségeink esélyét. A tradelés mellett az ilyen típusú oldalak hatalmas előnye, hogy sokkal jobb szorzókat kínálnak az egyes eseményekre, mint a bukmékerek, normál fogadóirodák, annak köszönhetően, hogy ez egy szabadpiac, ahol a fogadók határozzák meg a szorzókat, nem a fogadóiroda. Így pedig mi is megtalálhatjuk a nekünk leginkább kedvező piacokat, oddszokat, ezért pörögnek napjainkban egyre jobban az ilyen tőzsdék. Számos fogadási stratégia létezik. További információkért kattintson ide.

Online csere

Melyek a legnagyobb fogadási tőzsdék?

A legtöbb ilyen fogadási tőzsdét a 2000-es évek környékén alapították, de ma elmondható, hogy néhány kulcsjátékos uralja a piacot, ahol a játékosok száma hatalmas, azt bizonyítva, hogy a fogadók nagyra értékelik a teljesen szabad piacot, ahol a szorzók meghatározását maguk a játékosok dönthetik el. A legnagyobb oldalnak a Betfair számít, amelyet 2000-ben alapítottak és bevétele ma már meghaladja az 500 millió fontot is, közel 5 millió játékosa és 1800 alkalmazottja van. Pont a nagysága miatt kedvelik, stabil, megbízható és könnyű használni is.
A Smarkets magát a technológiailag leginkább fejlett fogadási tőzsdeként reklámozza, rengeteg újítást igyekeztek behozni erre a piacra, ráadásul alacsony részesedési százalékkal igyekszik népszerűségét növelni, és ma már a legnagyobb közé tartozik. De ide sorolhatjuk a BetDaq-ot is, amely ugyan nincs a Betfair nyomában sem, de szintén nagyon népszerűnek számít, főleg mert hatalmas kínálatot biztosít az amerikai sportok piacán, sőt egyes piacokon nem is kell részesedést fizetnie a játékosoknak. Összességében elmondható, hogy a fogadási tőzsdék hasonlóak a normál fogadóirodákhoz, de a legnagyobb különbségeik okán nagy lehetőségeket kínálnak a profitért hajtó játékosoknak.
Ha úgy döntünk, hogy mi is belevágunk, akkor érdemes azért egy kicsit jobban belemerülni a tradelési stratégiákba, ugyanis a legnagyobb kihívást ez fogja majd jelenteni, nem a kezdő lépések, ugyanis például a Betfairen keresztül szinte néhány kattintás és önmagunk azonosítása után játszhatunk is.